Victoria Cordt Gyldenkærne

Journalist 7. kl

Alle kommer til at opleve det

Døden er en stor og trist del af livet.  Alle kommer til at opleve det, og det er helt naturligt. Vi er ikke så gode til at tale om døden her i Danmark, og det er noget, vi skal blive bedre til. Det kan være svært at tale om døden, når man mister nogen, især hvis det er én, der har betydet meget. Det medbringer triste følelser, og man kan føle sig helt indelukket. Som om man er alene i verden.  

Det er derfor vigtigt at komme ud med ens følelser og ikke mindst ens sorg. Omverden kan prøve at forstå, hvordan du har det og måske hjælpe dig med at komme igennem det. Hvis du snakker med nogen, vil de også tage hensyn til, at du måske er lidt mere sårbar.  Man skal måske bruge tid til at komme igennem sin sorg, og det synes jeg er helt okay.

Hvis du er et barn, kan du måske også have svært ved, at forstå døden og hvad der egentlig sker. Derfor kan det også hjælpe og tale om det med en voksen. Det kan også hjælpe at tale om den hændelse, man oplevede tidligere, når man er blevet ældre, og forstår det bedre.   

Det svære møde med døden

Jeg mistede selv min mormor, som var mig rigtig nær for omkring fem år siden.  Jeg tilbragte rigtig meget tid sammen med hende, hvilket jeg også er rigtig taknemmelig for. Da hun døde, ramte det mig rigtig hårdt. Dengang havde jeg svært ved at tale med andre end min familie om det. Jeg begyndte selv at blive lidt bange for døden, hvilket kun gjorde det sværere.

Som jeg skrev tidligere, kan det være svært at forstå, det der sker når nogen dør. Da jeg ikke var så gammel, havde jeg også selv lidt svært ved forstå, det der skete. Jeg talte ikke med så mange andre end min familie. I dag taler jeg nogle gange om det med mine venner og familie, da jeg forstår det bedre. 

  

 

Klogere på døden

For at blive bedre til at tale om døden, synes jeg, at f.eks. skolelærere, trænere og andre voksne skal blive bedre til at tage hensyn, til børn der har mistet. Børn har selvfølgelig også et ansvar for at fortælle om deres problem, så de voksne ved det. Man kunne også gøre noget samfundsmæssigt for at det blev nemmere at tale om døden. F.eks. lave et tv-program eller en kampagne. Hvis folk så det, ville de blive klogere på dødens tabu, og det ville måske gøre indtryk.  

Jeg vil opfordre til at tale om døden, da det gør det lettere at komme over din sorg. Du står ikke med det hele alene. Så tal nu om det!