“Man kan sige, så længe det ikke gik ud over ens egne soldater, hvad kan man sige, -så var man lettet!” (foto: Frida Mai Toft Fihl)

Frida Mai Toft Fihl

Journalist 7. kl

Laurids Christian Ege Paulsen

Journalist 7. kl

Johannes Luka Lass-Meyer

Journalist 7. kl

Når døden kommer tæt på, bliver selv soldater bange.

Brian Berthelsen er ansat i forsvarets veterancenter og har været udsendt tre gange en gang til Kosovo, Afghanistan og Irak. I Afghanistan var han chef for 120 soldater og skulle give dem kommandoer.

Brian har i en situation givet tilladelse til, at hans soldater måtte kaste røggranater. Det gjorde han, fordi at hans egne soldater blev beskudt, men en af røggranaterne ramte desværre et hus, hvor en lille pige døde. Han blev selvfølgelig påvirket, fordi det indirekte var hans skyld.

Brian siger, at han ikke taler specielt meget om døden med sin familie. Han fortæller, at han efter at have været udsendt tre gange er blevet mere beskyttende over for sin familie. Han fortæller også, at han i nogle situationer er blevet mere følsom fx over for nogle bestemte scener i film så som, hvor folk mødes i lufthavne til genforeninger eller der sker nogle voldsomme ting eller voldsomme hændelser med soldater.

Inden soldaterne tager afsted på mission, skal de skrive, det der hedder “sidste vilje”, som er et afskedsbrev. Han siger, det er hårdt at skrive afskedsbreve, fordi at man ved, at hvis familien skal læse det, er det, fordi man ikke er tilstede mere. Det gjorde stort indtryk at skrive sine afskedsbreve. Hver uge i Afghanistan blev der holdt en gudstjeneste af en feltpræst, som er med på de fleste missioner. Når Brian i dag tager i kirke, mindes han tit de

salmer, som han har planlagt til sin egen begravelse. Når en dansk soldat går bort, bliver der holdt en særlig ceremoni, inden kisten bliver fløjet hjem til Danmark. Ceremonien afholdes til ære for den eller dem, der er gået bort.

Brian har aldrig følt skyld over, at der var nogle, der kom til skade eller var omkommet, men han har haft medlidenhed med mange af sine soldater, som har været uheldige. Når en af soldaterne fra udlandet blev såret, tænkte Brian, at det var bedre, at det ikke var en fra Danmark.