Ishøj. Psykologen Ivan Hansen: “Et godt råd er: at dyrke sit netværk, altså være sammen med de mennesker der betyder noget” 

Foto: Theo Flügge 

Carla Ewald Riecke

Journalist 7. kl

Christian Kirkelund Andersen

Journalist 7. kl

Sofie Stoltenberg Lind

Journalist 7. kl

Viola Ingeborg Kyhl Øvlisen

Journalist 7. kl

Når livet går i stå

Døden er da noget, vi taler om. Psykologerne Ivan Hansen og Carlos Strange fortæller hvordan de snakker med deres klienter om døden. 

 

Kulturen spiller en rolle!

Psykolog Ivan Hansen mener, at vi har et anstrengt forhold til døden.  Det skyldes, at vi ikke er vant til at tale om det. Det ligger ikke til den danske kultur. “Det er jo en kultur, der ikke er særlig meget indstillet på døden. Det fylder ikke så meget,“ siger Ivan Hansen. I Mellemøsten er der nærmest sørgeoptog og grædekoner. Døden har en hel anden plads i kulturen end Danmark. I Danmark er sådan nogle ting meget mere privat. Det er afgrænset lige til den nærmeste familie. 

Skridtet videre

Når personen i terapi lukker op for deres følelser og tager et skridt ind i samtalen om fx et familiemedlem eller en vens død, går Carlos Strange et skridt længere. Hvis personen så er klar, tager han endnu et skridt, indtil han kommer ind til der, hvor det gør rigtig ondt.  

Sorgprocessen

Folk, der har oplevet et tab, trækker sig typisk tilbage. Der kommer en stopklods, og livet går lidt i stå. ”Man er ikke lige den, der går ud og fester helt vildt og bare giver den gas, nej man er lidt mere tilbage trukket, lidt lammet” siger Ivan Hansen. Ivan Hansen mener også, at man skal give plads til sorgen. Man skal fortælle hele historien og komme frem til sorgen. Det kan være rigtig svært, når man giver sig tid til at tale om oplevelsen, men det er en del af processen.

At prikke hul på smerten

Her handler det også om at holde den rigtige afstand. Når man så er kommet ind, hvor det gør rigtig ondt så afhænger det af, hvad man har lært tilbage i sin barndom, da man voksede op. Carlos Strange skal derfor forholde sig til forskellige personligheder.  

Det gode råd! 

Et godt råd er at dyrke sit netværk, dvs. at man skal være sammen med de mennesker, der betyder noget for én. “Det kan jo være, at man har en stor passion indenfor litteratur eller er kunstnerisk anlagt. Det er sådan noget, der kan hjælpe i en sørgeproces: at begynde at male igen, spille guitar, lytte til musik, altså stille og roligt komme i gang med livet som det plejer at være. ” Fortæller Ivan Hansen.

Jeg fortæller meget, hvad jeg tænker om situation og jeg holder mig ikke tilbage med at spejle den klient, der har mistet følelser, så nogle gange har jeg også selv siddet og grædt.

Psykolog Carlos Strange. 

Frederiksberg. Psykologen Carlos Strange: “Det handler om at spejle følelserne for klienten” (læs hele citatet ovenover billedet) 

Foto: Viola Øvlisen 

 

Arkiver